Daan Glorie

From Openwaterpedia

Daan Glorie is an open water swimmer and professional marathon swimmer from the Netherlands who finished ninth in the 2011 LEN Cup 10 km championships in Hoorn, Netherlands.

Woonplaats:Heemskerk
Geboortedatum: 5 augustus 1988
Studie: Johan Cruyff Institute (sportmanagement)
Vereniging: Het Y, Amsterdam
Specialisatie: 10km, 25km en langer
Begeleiders: Ben Lap (hoofdtrainer), Koen Rooks (personal trainer), Drs. Eric van Bree (fysio, bewegingswetenschapper), Rob van Rookhuizen (sportmasseur), Mirella Dresh (diëtiste), Edith Rozendaal (sportpsycholoog)
Sponsors: PLAMECO PLAFONDS, Full of Life Welness Center Limmen, Zwembad de Hoornse Vaart (Alkmaar), Speedo Nederland BV
Zwemt sinds: Twaalfjarige leeftijd
Nationale titels: 2, Nederlands Kampioen Marathonzwemmen 2006 en 2011
Nationaal record: 1, Nederlands Record 24uur zwemmen: 83 kilometer en 400 meter

Karakteristiek

Mijn naam is Daan Glorie en ik ben geboren op 5 augustus 1988 te Heemskerk. Tot mijn 12de jaar deed ik aan judo, totdat ik in 2000 definitief de overstap maakte naar wedstrijdzwemmen. Ik begon met wedstrijdzwemmen bij de Heemskerkse zwemvereniging OEZA, met hoofdtrainer Ids Gobes. Onder zijn leiding heb ik een snelle progressie doorgemaakt en heb ik in 2006 de overstap gemaakt naar het marathonzwemmen. In 2007 ben ik naar zwemvereniging “het Y Amsterdam” gegaan om me te specialiseren op de lange afstanden van 10 kilometer en langer.

Op het Bonhoeffer College te Castricum heb ik mijn VWO diploma (Atheneum) afgerond om vervolgens te gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. In het eerste jaar heb ik mijn propedeuse bedrijfseconomie behaald om vervolgens over te stappen naar de Johan Cruijff University en de opleiding commerciële economie. Met deze opleiding kon ik optimaal mijn sport en studie combineren. In 2011 ben ik afgestudeerd en komend jaar volg ik de Master aan het Johan Cruyff Institute for Sport Studies aan het Olympisch Stadion. Dit is een eenjarige masteropleiding gericht op sportmanagement.

Marathonzwemmen is dus mijn sport. Dat zijn afstanden van 10km en langer in het open water. Inmiddels heb ik 5 internationale Worldcups gezwommen (zie hieronder). Daarnaast heb ik inmiddels 5 keer het IJsselmeer gezwommen en eindigde op dit NK Marathonzwemmen als: 1e (2006), 3e (2007), 2e (2008), 2e (2009) en 3e (2010). In 2010-2011 ligt de focus op de langere internationale zwemmarathons en de NK's. Op zondag 13 februari heb ik deelgenomen aan de langste marathon ter wereld: de 88km in Argentinië! Een unieke ervaring en binnen de 10 uur volbracht!

Mijn grootste uitdaging tot nu toe was de Wereldrecordpoging 24uur zwemmen op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2011. Ik wilde in 24uur het Wereldrecord van 101.1km verbreken. Helaas lukte dat niet, maar ik verbrak wel het Nederlands Record door het afleggen van 83 kilometer en 400 meter! Een prestatie waar ik zeer trots op ben! Extra speciaal was de media-aandacht rondom dit evenement: NOS Langs de Lijn, NOS Jeugdjournaal, radio 538, TV Noord-Holland en SBS6 waren allemaal aanwezig in zwembad De Hoornse Vaart te Alkmaar. In september 2011 wordt baan 1 zelfs onthuld als "Daan Gloriebaan". Een blijvende herinnering aan een bijzondere zwemprestatie.

Voor 2012 is er 1 grote uitdaging: de oversteek van Het Kanaal (Engeland - Frankrijk, 33km)!! Plameco Plafonds is mijn hoofdsponsor voor deze Kanaaloversteek, die ik in een snelle tijd wil afleggen.

External links